Så skriver du korta texter

Att skriva kort och kärnfullt är viktigt. Dels är det mer ansträngande att läsa på skärm, dels finns en stressfaktor involverad. Men det är svårare att skriva kort än långt.

Ett vanligt misstag bland ovana skribenter är att hoppa fram och tillbaka mellan ämnena. Det leder inte sällan till att samma information återkommer på fler platser i texten. Det försvårar exempelvis för dem som skumläser. Ett annat misstag är att börja bakifrån med information och detaljer – och först efter en rejäl rundtur, nå det viktigaste budskapet i slutet av texten. Ska du skriva för webben bör du göra tvärtom: det viktigaste först, sedan detaljer och annan information.

Om det viktigaste ligger i slutet av texten är risken stor att få läser det. De flesta skumläser på jakt efter något intressant – och hittar dina besökare ingenting, då drar de pardonlöst vidare. Du kan kallt räkna med att förlora fler läsare ju längre ner i texten som viktig information placeras.

Så, hur ska du då göra? En grundläggande metod är att läsa i genom din text och rensa bort allt som inte är relevant. Ett tips för att se texten i ett klart ljus, är att låta den ligga till sig över natten. Sedan blir det oftast mycket enklare att hitta det som ska bort. Kanske behöver du plocka bort hela stycken eller så räcker det med ett ord här och där.

Sedan börjar du om och kortar den igen. Och en gång till. Efter att ha läst din text noga flera gånger och kortat ned den, är bara det nödvändigaste kvar. Precis som det ska vara.

Tre tips:

? Disponera rätt. Det viktigaste först, sedan kan du fylla på med mer information, detaljer och bakgrund.

? Tänk rätt. Utgå från vad som är viktigast för läsaren – inte dig själv.

? Ta bort onödiga detaljer och förstärkningsord.