Fem tips när du ska anlita tryckeri

Har du funderingar på att trycka en egen broschyr eller något annat? Att handla tryckeritjänster är inte alltid så lätt. Här kommer några enkla tips som du kan ta med dig.

1. Begär in offerter från flera håll. Kan låta självklart – men för samma trycktjänst kan det faktiskt skilja flera tusenlappar. Du tjänar alltså på att kolla runt. Anlitar du hjälp med broschyren ska de alltid kunna guida dig om de är seriösa.

2. Ta vara på tryckeriets kunskap. Lyssna på dem när du väljer papper och format. Be tryckeriet presentera hela sitt utbud av lösningar – som bilagor, falsningar och inplastningar. Ett bra tryckeri kan sin sak.

3. Glöm inte frakten. Ta inte för givet att den kostnaden ingår i tryckpriset. Kom från början överens om frakten och få en offert på kostnaden.

4. Lämna materialet på rätt sätt. I dag lämnas så gott som allt material direkt från formgivarens dator till tryckeriets prepressavdelning. Se till att hantera bilder och dokument på rätt sätt innan du lämnar till tryck. Vad som gäller kan tryckeriet hjälpa dig med.

5. Be alltid om skriftlig orderbekräftelse. Då kan många missförstånd undvikas.

… och ett bonustips: om det finns ett tryckeri på nära håll som uppfyller dina krav på kvalitet och pris, satsa gärna då lokalt. Den största fördelen är att du då lättare kan besöka tryckeriet under tryck och personligen på plats kontrollera tryckningen. Smidigt om du kommer att behöva många trycktjänster.