Cykla på vintern med dubbdäck

Trodde du att cykelsäsongen är över bara för att månaderna gått från juli-augusti till december med snömånaden januari väntandes farstun? Då trodde du allt lite tokigt – det går minsann att cykla i alla fall, om man har rätt dubbdäck!

Tidigare har vi skrivit om hur det är våren som lockar fram cyklisterna, men sanningen är att du kan cykla året om bara du har rätt sorts däck. I en omfattande däck-test som gjorts av det finska laboratoriet Wheel Energy på uppdrag av Testfakta har man kommit fram till att vissa däck är bättre än andra när det kommer till grepp, slitage och prisvärdhet – och bara för att en däcksort säljer bäst betyder det inte att just det däcket är bäst. Till exempel har det koreanska däcket bäst grepp på vinterväglag, men eftersom att dubbarna på däcket ramlar av superlätt så hamnar det sist i testet. Istället är blir det Schwalbe Marathon Winter däcket som får högst poäng då det både har bra rullmotstånd på snö och asfalt samt har ett mycket bra grepp på vinterväglag generellt. Och något annat som testet visat är att just antalet dubbar på cykeldäcken inte har någon betydelse, så om man råkar ut för en försäljare som påstår detta kan man helt enkelt hänvisa till Testfaktas test som visar att skillnaden mellan däck med många eller få dubbar inte alls är speciellt stor.

Vad ska man tänka på när man köper sina vinterdäck till cykeln?
”– Du ska köpa så nya däck som möjligt. Många cykelaffärer säljer tre till fyra år gamla däck men då riskerar de att bli stumma och förlora sin prestanda. Är däcken till halva priset bör man vara misstänksam