Hitta läsare till din blogg – fem tips

lla bloggar behöver läsare. Trogna läsare. De som läser och gärna också delar med sig av det du skriver. De trogna läsarna behövs för att din blogg ska exponeras mer – för visst vill du väl att så många som möjligt ska läsa din blogg? Här är några korta tips på hur du kan förvandla en vanlig bloggläsare till att bli på gränsen till besatt av dig…

1. Svara på alla kommentarer
Artighet och hyfs. De har trots allt engagerat sig i din blogg. Så självklart ska du svara och föra dialog.
Men också ett sätt att inte mista en bra bloggläsare. Att svara på kommentarer är enkelt – men gör stor skillnad. Vi gillar skribenter som bryr sig om vad läsarna säger och som engagerar sig. Personlig kontakt bygger broar och minskar avstånd. Chansen blir så mycket större att din blogg även blir läst nästa gång. Kommentera gärna också på dina läsares bloggar också. Eller var de nu håller hus i den digitala världen.

2. Hitta inflytelserika läsare
Ett bra sätt att få fler bloggläsare är att engagera sig med inflytelserika läsare. Om du regelbundet är aktiv på din och andra bloggar, kommer du att märka vilka som har inflytelserika bloggar. När du hittat dem, se till att bygga relationer med dem via olika forum. Som Twitter, E-post, Facebook, med mera.
När du byggt upp en hyfsad relation – kommit lite närmare – och samtidigt vräker ur dig tonvis med supernyttiga tips och råd, intressanta länkar och läsning, kanske marknadsför viktiga evenemang – ja, sådant som känns tillräckligt värdefullt för att man vill ”stanna hos dig” – då är chansen stor att de inflytelserika kontakterna även lyfter dig.

3. Tacka via mejl
När läsare lämnat bra och återkommande kommentarer på din blogg: se till att tacka dem. Visa din tacksamhet för att de engagerar sig. Att deras tankar och åsikter kanske fick dig att tänka ur ett annat perspektiv, uppmuntrade eller väckte frågor.
Det tar bara några få minuter, men chansen är stor att många av dina läsare aldrig någonsin fått ett tack via mejl från en bloggskribent förut. Genom att visa att du bryr dig, är chansen större att de läser dig regelbundet.

4. Ett läsarnas ”Hall of Fame”
Ge dina trogna läsare som alltid engagerar sig en belöning. Du kan exempelvis överraska med en liten present. Eller så kan du skapa ett ”Hall of Fame”. Kanske månadens läsare? Där du intervjuar dem och ger dem chansen att synas och även lägger ut deras länkar på din blogg. Den som hamnar i ditt ”Hall of Fame” lär inte sluta läsa dig.

5. Överraska!
Du följer dina läsare och kontakter på olika vis. Facebook, Twitter, blogg… Dagligen ser du vad som händer i deras liv. Då kan det hända att du ges en chans att hjälpa. Att överraska på något positivt vis.